A Férfihang Civil Társaság első éve


A Férfihang Civil Társaság 2017 február közepén jött létre a férfiak érdekképviseletéért. Létrehozását már korábban tervbe vették az alapítók, de februárban egy sürgető esemény tette különösen időszerűvé a Civil Társaság alapító okiratának aláírását: feminista nyomásra megint napirendre került a diszkriminatív Isztambuli Egyezmény ratifikálása. A Civil Társaság  Első akciója is ehhez kapcsolódott: február 23-án a Parlament előtt tiltakoztunk a ratifikáció ellen. A rendezvényen az Apák az Igazságért szervezet tagjai is megjelentek, együtt képviseltük a tiltakozó álláspontot. A demonstráció sikeres volt, a férfijogi aktivisták együttesen, összerendeződve fejtették ki álláspontjukat pl. a helyszínről tudósító HVG riporterének is. 

Az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban állásfoglalást, egy komplex elemzést és kritikát állítottak össze a társaság tagjai. Ezt az állásfoglalást a Nemzetközi Férfinap alkalmából valamennyi országgyűlési képviselőnek megküldtük egy társadalomkutatással együtt, melyet szintén a Civil Társaság tagjai készítettek el. Ez a kutatás azt vizsgálta, hogy az Isztambuli Egyezmény mennyire ismert a magyar lakosság előtt. Nem reprezentatív, de megbízható, tényfeltáró eredménnyel rendelkezik a kutatás. A Férfihang Civil Társaság állásfoglalásra a parlamenti képviselők közül csak Sallai Róbert Benedek LMP – s képviselő reagált, amire válaszul Csuzi Attila, a Férfihang Civil Társaság elnöke nyílt levelet írt.

A MagNet bank feminista reklámkampánya ellen tiltakozott a társaság a nyáron. A MagNet bank termékei népszerűsítése érdekében egyrészt kijelentette hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést kapnak, holott ez nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a munkavállalók egyenlő bérezését a Munka Törvénykönyve garantálja. Másrészt egy weboldalt hoztak létre, ahol bárki beírhatta keresetének összegét, és bizonyos, nem ismert algoritmusok alapján az oldal kikalkulálta, hogy a látogató mennyivel keres kevesebbet vagy többet, mint az ellenkező nem azonos munkakört betöltő tagja. Jellemző módon a munkaórák száma, az iskolai végzettség, a szakmai tapasztalat, a munkakörrel járó felelősség mértéke nem játszott szerepet ebben az összevetésben.

Ugyanabban az időben a Demokratikus Koalíció leveleket írt Magyarország legnagyobb munkáltatóinak, hogy számon kérje tőlük az egyenlő bérezést. Hamis szemléleten alapuló politizálásuk ellen tiltakozott a Férfihang Civil Társaság. 

Nemzetközi Férfinapon a szokásos ünnepi “Kiállását” tartotta meg a társaság, és utcai interjúkban érdeklődött az emberektől az ünnep és tartalmának ismertségét illetően. Érdekes és hasznos válaszokat adtak a megkérdezettek a riporternek, Hámori Bencének.

Meghívottként ott voltak a társaság aktivistái a Férfiak Klubja decemberi Gránit Oroszlán Példakép díjátadó gáláján is, amelyen egy nagyinterjúban beszélgettünk Bedő Imrével, elsősorban a férfimozgalom kérdéseiről faggatva őt.